Östersjön - vårat grisiga hav
Vi såg en film om hur Östersjöns ekosystem hotas av försurning, på biologi lektionen den här veckan.
Ganska intressant eftersom att det är vi människor som gör så att sjön förstörs, men ändå inte gör någonting åt det. Övergödningen av Östersjön leder till en enorm mängd alger och växter, och när dessa dör räcker inte syret för att bryta ned dom - syrebrist. Därför dör många olika arter ut, samtidigt som bakterierna är de enda som klarar sig. Vattnet i Östersjön är grumligt och grönt.
Också dessa stora djurfabriker, som släpper ut stora mängder fosfor i Östersjön. Döda djur och dynga rakt ner i den redan förstörda Östersjön. Det är fosforn som gör så att algerna blommar så kraftigt. Det är även brist på kväve och för att få rätt balans i Östersjöns ekosystem så är en idé att sluta äta kött! Så om vi slutar äta kött och lever på Östersjöns alger och växter istället, så blir allt prima ballerina!!
I ett ekosystem med balans så ska det finnas 15 gånger så mycket kväve än fosfor!
Kommentarer
Trackback