Ganska dött

Våran burk är "ganska" död nu. Tråkigt. Vi hade ganska höga förväntningar på våran burk och hoppades på ett fungerande ekosystem. Det hade börjat mögla på växterna också, vilket antagligen är ett tydligt tecken på att någonting inte stämmer. Och nej, det luktade inte växthus. Det luktade mer gammal groda och giftiga alger. Men vi hoppas ju självklart på någon sorts återuppståndelse av en snäcka eller något. 
 
 
 
 Tack för alla fina kommentarer Eje! :) det värmer! Ha ett bra höstlov! Det ska vi ha.

Visste du att?

* En mygga har 47 tänder.
* En fjäril smakar med sina fötter.
* Elefanter inte kan hoppa.
* En struts öga är större än dess hjärna.
* Man kan leda en ko uppför en trappa men inte nedför.
* Sniglar kan sova i upp till 3 månader. (<--- Jag funderar starkt på om det är det våra sniglar gör. Haha)
 

Östersjön - vårat grisiga hav

Vi såg en film om hur Östersjöns ekosystem hotas av försurning, på biologi lektionen den här veckan. 
 
Ganska intressant eftersom att det är vi människor som gör så att sjön förstörs, men ändå inte gör någonting åt det. Övergödningen av Östersjön leder till en enorm mängd alger och växter, och när dessa dör räcker inte syret för att bryta ned dom - syrebrist. Därför dör många olika arter ut, samtidigt som bakterierna är de enda som klarar sig. Vattnet i Östersjön är grumligt och grönt. 
 
Också dessa stora djurfabriker, som släpper ut stora mängder fosfor i Östersjön. Döda djur och dynga rakt ner i den redan förstörda Östersjön. Det är fosforn som gör så att algerna blommar så kraftigt. Det är även brist på kväve och för att få rätt balans i Östersjöns ekosystem så är en idé att sluta äta kött! Så om vi slutar äta kött och lever på Östersjöns alger och växter istället, så blir allt prima ballerina!! 
 
I ett ekosystem med balans så ska det finnas 15 gånger så mycket kväve än fosfor! 
 

The rise of the burk

Nu kan ni se vår nya uppdatering om vår burk. Vi har fått lite fråger om vår burk och här är svaren :)

Burkvlogg numero uno

När vi plockar våra växter och djur i skogen.Våran burk döptes till Big Mama, för att vi hittade en grymt stor mask, som låg oss nära hjärtat. Som hittades död för nästan en vecka sedan. R.I.P. 
  

Hur får djuren och växterna syre instängda i en burk?

Det sker hela tiden byten av koldioxid och syre mellan djur, växter och luften. Det cirkulerar runt. Därför kvävs varken växterna eller syre. 
 
-->Fotosyntes, cellandning och nedbrytning.<--
 

..Och här kommer kolets och syrets kretslopp in i bilden!!
 
 Syrets kretslopp. Vid fotosyntesen tar växterna upp vatten, koldioxid och solljus och släpper sedan iväg syre och druvsocker. Vid cellandning sker motsatsen, kolhydraterna förbränns och syret kommer åter igen att ingå i vatten och koldioxid. 
 
 Kolets kretslopp. Kol finns mest i formen koldioxid som finns i våran atmosfär. Växterna tar upp koldioxiden genom fotosyntes, växterna äts upp av djur som förbränner sockret och andas ut koldioxid. En växt tar upp koldioxiden ur luften igen. Det här är den korta varianten av kolets kretslopp. 
Kolets kretslopp kan ta flera år, när djuret dör så bryter nedbrytarna ner kolet i det döda djuret, finns det syre i närheten, så omvandlas det till koldioxid. 
Men det kan även vara så att det här döda djuret ligger under marken en väldigt lång tid, alltså en ofullständig nedbrytning. Då blir djuret bl.a till olja, när vi förbränner olja så kommer mer koldioxid ut i luften igen. 
 

Botaniska Trädgården

Vi var i botaniska trädgården i lund.
 
 
Cool växt i början va?:) Sedan var de massor med fåglar och små gula kycklingar som sprang runt. 
 
Vi kollade runt lite på olika växtarter, en växt vet nog alla vad det är! Men art; det finns olika djur- och växtarter, individer av samma art ska kunna få en avkomma med varandra, avkomman ska också kunna föröka sig. 

T.ex en schäfer och en labrador som är två helt olika hundraser kan få valpar och deras valpar kan också få valpar. Dom tillhör alltså samma art, trots att dom är olika raser. 
Men en häst och en åsna som parar sig får en mula/mulåsna och dessa kan inte få några egna föl. Hästar och åsnor tillhör inte samma art. 
 
Linné införde binär nomenklatur, tvånamnsprincipen, det innebär att varje art får ett släktnamn och ett artnamn.
 
 Den här växten heter Crassula Rupestris, den här växtens släkte heter alltså Crassula och växtens artnamn är Rupestris.
 
Här kommer lite bilder på tre olika arter inom samma släkte:
 
 Hoya Golameoiana
 
 Hoya Obscura
 
 Hoya Kerry
 
Vårat mål är ett fungerande ekosystem i våran burk, därför tänkte vi även säga vad som kännetecknar ett ekosystem i en regnskog och i öknen!
 
 Regnskogar har ett aktivt ekosystem och det varma, fuktiga klimatet är perfekt för växterna. Regnskogar har olika lager, först har dom "taket" som består av träd och höga trädkronor, sedan kommer de lägre träden, buskar och låga örter. Sedan fördelar sig djuren bland lagren, fåglar finns i det övre lagret, medan insekter finns lite längre ner och de största däggdjuren är på backen. 
 
 Öknen är väldigt varm och torr, därmed är den väldigt svår att leva i. Organismerna i ett öken ekosystem anpassar sig, en del växter har långa rötter för att få vatten, en del har vaxartade blad som hjälper dom få tag i vatten och förvara det. En vanlig växt är kaktusen. En del av djuren har extra stora öron, som hjälper till att kyla ner kroppen. 
 
Nu vart det ett lite mer "allmänt" inlägg, mer om våran burk kommer sedan! Hare bra!
 
 

näringskedjan:D

hej!!
tänkte bara vissa en till bild av näringskedjan och hur den funkar:)
först har vi en växt som ger syr och äts upp av förstahandskonsumenten tex larver, sniglar, skalbagar o.s.v.
sedan blir 1:konsumenten i sin tur uppäten av 2:konsumenten tex fåglar eller spindlar. sen finns det alltid en toppkonsument tex rovfåglar eller katter. och till slut måste ju tex rofågeln, snigeln eller spindeln dö och då tar nedbrytarna (tex maskar eller gråsuggor) hand om det och omvandlar det till mineraller och vitaminer som växterna senare tar upp via rötterna i jorden. och det är alltså det här vi försöker göra i vår burk (fast med mindre djur;) jag hoppas att det fungerar den här gången eftersom första gången vi stängde burken hade vi för mkt vatten i som gjorde att djuren dog:(.... önska oss lycka till!!!:D
 
RSS 2.0