DNA ur kaviar
Jag, Sofie och Gabriella gjorde en enkel laboration som visar hur man kan rena fram DNA från kaviar, fiskägg.
Vår utrustning och material.
Tillvägagångssätt: 1. Mosa kaviar och salt i en mortel med hjälp av en mortelstöt. Romkornens väggar skall göras sönder. Salt fäller ut proteiner.
2. Tillsätt därefter diskmedlet. Diskmedlet skall täcka kaviaren. Diskmedlet löser ut fett ur romkornens väggar.
3. Tillsätt 3-4 droppar proteinas och rör om ordentligt. Enzymet bryter delvis ner lösliga proteiner.
4. Filtrera blandningen genom ett kaffefilter och samla upp filtratet i ett väl rengjort provrör.
5. Tillsätt försiktigt iskall T-sprit längst rörets vägg eller till botten av röret, med hjälp av en pipett. DNA faller ut i iskall T-sprit, som långa trådar. Dessa lägger sig då i gränsskiktet mellan diskmedel lösningen och T-spriten.
6. DNA nystas upp med en glasstav, en böjd pipettspets, en virknål eller en träpinne. DNA kan föras över till provrör och frysas för senare användning.
Resultatet vart lyckat, det ger inget rent DNA utan det är förorenat med fett, kolhydrater och proteiner. Man får ett klumpformat resultat med trådstruktur. En del av denna trådstruktur utgörs av DNA.
Film på resultatet. :)